مقدمه
سه عضو اصلی بدن انسان قلب، مغز و کبد است.
به دلیل اهمیت زیادی که این سه عضو در طب سنتی بر سلامت بدن و سایر اعضا دارند نامشان اعضای رئیسه گذاشته شده؛ اختلال یا ضعف در هر یک از این اعضا میتواند بدن را دچار مشکلات جدی کند.
اهمیت و کارکرد کبد در بدن
کبد عضوی است گوشتی، در سمت راست زیر دندهها قرار دارد و تا وسط زیر دیافراگم نیز کشیده شده است؛ بافت متخلخل (سوراخسوراخ) دارد که همیشه در این حفرهها خون موجود است.
مزاج کبد گرم و تر میباشد.
کبد محل تولید و ذخیرگاه خون در بدن است و همچنین محلی برای انتقال خون سالم و صالح به سایر اعضا. در نتیجه مراقبت از آن یک امر ضروری و مهم است.
درواقع هر غذایی که خورده میشود بعد از هضم اولیه که توسط معده انجام میشود و بعد از انجام فرایندهای شیمیایی، توسط کبد به خون تبدیل میشود و در خللوفرج کبد ذخیره میگردد و با اعلام نیاز هر عضو، در اختیار آن قرار میگیرد.
چگونه کبد دچار اختلال میشود؟
متأسفانه، در فرهنگ صدساله اخیر ما ایرانیان که بهشدت دچار تغییروتحول شده است، سبک زندگیای ارائه میدهد که موجب فرسوده و ضعیفشدن ارگانهای اصلی بدن بخصوص اعضای رئیسه و کبد میشود.
از آن جایی که کبد یکی از اعضای سخیف البنیه است؛ یعنی عضوی که دیر از سایر اعضا تغییراتی که برایش رخ میدهد را بروز میدهد و این امر باعث میشود که تازمانی که بیماری به نقطة حاد نرسد ما نمیتوانیم متوجه آن شویم.
هر زمان که عضوی از مزاج اصلی و جبلی خود دورتر شود به همان میزان دچار نقص یا مشکل خواهد شد. مثلاً کبد از حالت طبیعی خود گرمتر، سردتر یا رطب تر، خشکتر شود به همین میزان در تولید خون صالح برای اعضا دچار مشکل میشود و نمیتواند آن خونی که هر عضو نیاز دارد (به لحاظ قوام کافی و حرارت لازم) را در اختیارش قرار دهد.
همچنین با مصرف مواد غذایی نامناسب علاوه بر مشکلاتی که ذکر شد میتوان به یکی از جدیترین بیماریها و خطرات کبدی به نام گرفتگی کبد یا همان سده کبدی یا کبد چرب اشاره کرد.
گرفتگی یا سده کبدی یا کبد چرب چیست؟ به معنای پرشدگی تخلخلهای کبد و گرفتگی عروق کبدی از خون ناسالم.
مصرف مواد غذاییهای دیرهضم، غلیظ، لزج، چرب و پرخوری و اضطراب و تنشهای عصبی از عوامل مهمی هستند که میتواند خیلی زود حتی در سنین جوانی نیز کبد را دچار گرفتگی و بیمارهای کبدی کند.
علائمی که بعد از مشکلات کبدی ممکن است در بدن نمود پیدا میکند:
مشکلات پوستی و اگزما
چاقی غیرطبیعی
خشکی دهان و میل بهافراط به آب و نوشیدنی
کجخلقی و عصبانیتهای غیرقابلکنترل
چطور از کبد خود محافظت کنیم؟
با رعایت چند اصل ساده ولی اساسی میتوانیم از بروز مشکلات کبدی جلوگیری کنیم.
- مصرف مواد غذایی تازه و غیر فریزری شده مانند نان، سبزیها، حبوبات، گوشت و مرغ (بیشترین مدت زمانی که مجاز هستیم گوشت و مرغ را در فریزر نگه داریم یک هفته است)
- مصرف غذاهای تازه؛ بهتر است هر روز برای همان روز غذا طبخ و میل گردد. شایانذکر است مرغ تا ۱۲ ساعت بعد از پخت مجاز به استفاده و گوشت قرمز تا ۱۴ ساعت
- کاهش مصرف شیرینیها علیالخصوص شیرینیهای صنعتی
- پرهیز از پرخوری و درهم خوری پرهیز کنیم
- توصیه به خوابیدن حتی یک ربع در ساعت 21
- دوری اضطراب و استرس
- دوری بدخوابیها و کمخوابیها
جمعبندی
برای داشتن بدنی سالم باید همواره از اعضای رئیسه بدن مانند کبد با رعایت آداب غذایی و کنترل نفس، محافظت کنیم.